Sosyal Medya

Güncel

Büyükelçi Karlov’u kim öldürdü? - Ufuk Ulutaş

Pazartesi akşamı son dakika haberi olarak geçtiğinden beri Rus Büyükelçisi Andrey Karlov



Katil, büyükelçiye ateÅŸ ettikten sonra ezberlenmiÅŸ ve aÄŸzına yakışmayan bir Arapçayla “Biz Hz. Muhammed’e cihat edeceÄŸimize dair biat etmiÅŸ kiÅŸileriz” mealinde Ä°slam tarihinden referansları olan bir cümle sarf ediyor. Yani “Nusra’nın neÅŸidi” iddiaları ezberden ibaret. Kısa bir Youtube aramasında bile El-Kaide’yle alakası olmayanlarında bu sözlerle baÅŸlayan neÅŸidler okuduÄŸunu görürsünüz. Kaldı ki söyledikleri, El-Kaide’nin Bin Ladin için yazdığı neÅŸidden de farklı. Ortaya karışık bir ÅŸeyler yapmış. Katilin azmettiricisi “Allahu Ekber” demeyi bile çalıştırmış. Hemen hemen her Türk’ün aÄŸzından “ekber” olarak çıkacak kelime, Suriye’deki çatışma görüntülerinden fırlamışçasına “akbar” olarak ezberletilmiÅŸ.

Suikast anını aklımızda tutalım ve olayın öncesini ve sonrasını hatırlayalım. Åžu günlerde baÅŸarısız darbe giriÅŸiminden tutuklu bulunan üniformalı bir FETÖ’cü, Twitter’da aslında FETÖ’nün tırmandıracağı ÅŸiddet dalgasından bahsederken polisin kendi içinden eylemlere Nusracıların da destek vereceÄŸini söylüyordu. Yani polisin içerisinde Nusra yapılanması olduÄŸuna dair absürd ötesi bir iddia ortaya atmıştı ki darbe giriÅŸimiyle birlikte bu absürdlüğe neden sarıldığı ortaya çıktı. Darbe giriÅŸimine dayanak yapmaya çalıştıkları ÅŸiddeti, PKK, DEAÅž, Nusra gibi örgütlerin postunda yapıyorlardı veya yapacaklardı. Sadece bu ifadeden bile Türkiye’de DEAÅž veya PKK adına yapılmış saldırıların en azından bir kısmının FETÖ tarafından yapıldığı sonucuna varabiliriz.

Suikasta dönelim. EzberlenmiÅŸ Arapça bir cümle üzerinden suikastçının Nusracı ilan edilmesi de gecikmedi. Ardından FETÖ-Ä°ran ortak yapımı, Åžam’ın Fethi Cephesi’nin aynı zamanda Fetih Ordusu’nun saldırıyı üstlendiÄŸine dair “photoshop” ürünü bir belge ortaya atıldı. Belgenin sahte olduÄŸunun anlaşılması ise kısa sürdü. Nusra algısı oluÅŸturmaya çalışıyorlardı; bir denediler.

Atlayan sazanlar oldu. Çok uzmanca bir edayla “Nusra, IŞİD’in sakalsız halidir” tarzında cehalette sınır tanımaz cümleler kuranlar bile çıktı. Bu kadar sansasyonel bir eylemi, Åžam’ın Fethi Cephesi’nin sözcüsü Hüsam El-Åžafii gibi isimlerin reddetmesi bile bizdeki ezbercilerin ezberlerini bozamadı. Zira amaçları MÄ°T TIR’larına benzer bir algı çalışmasını suikast üzerinden yürütmekti. Nusra ezberine Ruslardan, FETÖ’cülerden, ÅŸebbihalardan, müzmin muhalefetten sarılanlar oldu. Hepsi kendi gündemini gerçekleÅŸtirmek uÄŸruna aklı ve somut bilgiyi katletme yolunu seçtiler.

Nusra yapmadı; eldeki veriler bunu gösteriyor. Kaldı ki Nusra yapsaydı da bunu açıkça söylemek Türkiye’ye ne bir ÅŸey kaybettirirdi ne de kazandırırdı. Mesele, manipülasyona gelmeyip Nusra kılıfında kimin korunmak istendiÄŸini ve suikasttan kimin ve nasıl nemalanmaya çalıştığını görebilmekte. Kısa sürede etrafa dökülenlerden hareketle, soruÅŸturma derinleÅŸtikçe FETÖ-suikast iliÅŸkisine dair çokça bilgiye ulaşılacaÄŸa benziyor. Bu bilgilerin sistematik ve bilgi kirliliÄŸini önleyecek ÅŸekilde kamuoyuyla paylaşılmasında fayda var. Yoksa kıymetleri kendilerinden menkul “Nusra uzmanlarımız” yüksekten atmaya devam edecekler.

AKÅžAM

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.